Drycken som stänger kylan ute

Grappa är ett destillat och var ursprungligen ett sätt att ta till vara på spill från vinproduktionen. Grappa, som betyder ungefär druvstjälk, var från början en fattigmans dryck med låg kvalitet.

Livets vatten
Kunskapen att destillera spreds redan på 1200-talet i de italienska klostrena. Destillaten användes i medicinskt syfte och kallades livets vatten då de starka dropparna troddes kunna väcka döda till liv och till och med bota alkoholism. Först senare blev destillatet populärt som dryck och i landets norra regioner, där vintrarna var kärva, fick grappan sitt genombrott som drycken som kunde stänga ute kylan.

Italiens stolthet
Idag är grappa italiens mest kända destillerade dryck. I vackra flaskor med snirkliga etiketter stoltserar idag närmast alla vinproducenter i Italien med sina egna grappor.

Följ druvans väg
Det finns en uppsjö av grappor. Druvsort, distrikt och lagring spelar alla in på  smaken. Här på Grappa ristorante italiano i Åre har ett stort sortiment av drycken.
Här får ni möjlighet att följa druvans väg från vin till grappa. Vi försöker i vårt breda sortiment ha grapporna av de viner vi serverar.

Comments are closed.